Hello Mediator



Weet Jij Wat Echt Luisteren Is?

Echt Luisteren

Weet jij wat echt luisteren is? Naar een ander luisteren lijkt heel eenvoudig, maar het is een ware kunst. En ieder mens wil van nature gehoord worden. Wanneer we gehoord worden, voelen we ons verbonden met de ander, we krijgen het gevoel gezien te worden en erbij te horen. Dat is nou net wat ons als mens gelukkig maakt.

 

Chronisch gebrek aan mensen die luisteren

Onze vluchtige samenleving kent een chronisch gebrek aan mensen die luisteren, het draait steeds meer om gezien en gehoord worden. Het is heel modern om jezelf te positioneren, je stempel te drukken op een gesprek of simpelweg de toon binnen een gesprek te zetten. We kunnen overal trainingen volgen voor personal branding, persoonlijk leiderschap en zichtbaarheid op sociale media. Allemaal met het doel om voor een groot publiek zichtbaar te zijn. Mensen praten dan ook graag en veel, vooral over zichzelf en tegen anderen. We zitten al snel in de “zend-modus”. Over beter luisteren hoor je daarentegen veel minder.

Weten we eigenlijk nog wel hoe we moeten luisteren? Zijn we gaandeweg verleerd om in de “ontvangst-modus” te staan? In onze snelle samenleving, waarbij we met heel veel prikkels, afleiding en ruis van buitenaf te maken hebben, moeten we juist goed ons best doen om te luisteren.

Voor veel mensen is luisteren stil blijven, wachten tot de ander klaar is met praten, om vervolgens zelf te kunnen reageren. Als je zit te denken aan wat je wilt gaan zeggen, terwijl de ander aan het praten is, dan ben je met jezelf bezig en ben je niet aan het luisteren.

 

Is luisteren soms stil blijven tot de ander stopt met praten?

 

 

Om te beginnen is luisteren vaak niets meer dan gewoon écht luisteren. Je hoeft achteraf niets te zeggen, het luisterende oor is voldoende. Je maakt contact en houdt je aandacht bij de ander. Een volgende stap kan zijn om iemand ook écht proberen te begrijpen. Niet alleen luisteren, ook horen wat een ander zegt. Maar, wat is daar voor nodig? Iemand begrijpen en horen wat hij zegt, is meer dan aandachtig zijn. Als je actief luistert, dan verwerk je wat je hoort, je geeft er een betekenis aan en je probeert te begrijpen wat iemand zegt en wat iemand voelt. Het is een mindset waarbij je actief probeert te achterhalen wat hij/zij met je probeert te delen. Wat probeert een ander daadwerkelijk te zeggen? Wat is het dat hij/zij jou wil vertellen? De ander werkelijk zien, horen en begrijpen wie er tegenover je staat. Actief luisteren leidt tot verheldering, een diepe connectie met de ander en een groter vertrouwen. Dat vergt een investering van onszelf die voortkomt uit geduld en die gericht is op de ander.

 

Weet Jij Wat Echt Luisteren Is

 

Zodra je stopt met na te denken over je eigen problemen of hoe te reageren op wat de ander vertelt, kun je je ogen en oren openen voor de pijn van anderen. Pas dan kun je starten met het horen wat de ander je te vertellen heeft en heb je werkelijk aandacht voor de ander. Vanaf dat moment kun je beter horen hoe de ander zich echt voelt en niet hoe jij dénkt dat de ander zich voelt. En het is fijn als de ander ook voelt dat je er daadwerkelijk voor hen bent.

 

Is er een ideale omgeving om te luisteren?

De ideale luisteromgeving is rustig, met stiltes die ons ruimte geven om na te denken over de woorden die we horen. Op die manier kunnen we de woorden ook verwerken, niet alleen de luisteraar, maar ook de verteller. Stiltes voelen voor veel mensen heel ongemakkelijk, maar het aankunnen van de stiltes creëert juist een ontspannen omgeving. Zie stilte als een pauze die de ander uitnodigt om te blijven praten, of om juist even naar zichzelf te kunnen luisteren.

 

Probeer deze luisteroefening eens:

  • Sluit je ogen, doe je lippen op elkaar en open je oren
  • Sluit je hersenen af en zoek de verbinding met je hart
  • Nu ben je klaar om echt te gaan luisteren
  • Ben bereid om te horen wat de ander je wilt vertellen
  • Je hoeft niet altijd te reageren of antwoord te geven
  • Een glimlach als de ander klaar is met praten kan al voldoende zijn
  • Leg je focus op het luisteren en niets anders.

 

Wanneer je dit doet, zul je vanzelf merken dat reacties automatisch in je opkomen. Als de focus op de ander ligt, ga je vanzelf met de ander meevoelen. Je kunt dan ook hun gevoel herkennen en erkennen. Je zult merken dat als je iets niet echt begrijpt, dat die vragen op een natuurlijke wijze omhoog komen. Stel gerust die vragen, dat geeft je de kans iets te leren wat je nog niet wist. Het zal de ander het gevoel geven dat je er voor hem of haar bent, ze ervaren een écht luisterend oor.

 

Deze blog is geschreven door onze mediator Toos van Dongen. Toos heeft haar eigen praktijk in Bosschenhoofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons