Hello Mediator



Waar Moet Ik Beginnen Als Ik Wil Scheiden?

Waar moet ik beginnen als ik wil scheiden

“Waar moet ik beginnen als ik wil scheiden?”

Bij mijn partner, of moet ik meteen een advocaat in de arm nemen?

WIE kan helpen? Kort gezegd: een familiemediator of scheidingsmediator. Deze kan jullie door dit proces heen loodsen. Maak bij voorkeur gebruik van een geregistreerde mediator. Een mediator is neutraal en mediation kost minder tijd en geld dan een juridische procedure, en dus minder stress. Voorwaarde is wel dat jullie beiden bereid zijn om met elkaar om tafel te gaan en je in te spannen om samen tot  oplossingen te komen die voor allebei acceptabel zijn. Dat betekent samenwerken en dat kan veel energie kosten en emoties losmaken. Is die bereidheid er niet, dan heb je één of twee advocaten nodig, en zal meestal ieder proberen het onderste uit de kan te halen, ten koste van de ander.

Het is handig om te checken of je in aanmerking komt voor  een toevoeging: gesubsidieerde rechtsbijstand, zie www.rechtsbijstand.nl

WAAR vind je een mediator? Er is zoveel informatie over te vinden, dat je door de bomen het bos vaak niet meer kunt zien. Op https://mediationnederland.nl/dossier/relatie/ vind je duidelijke informatie over mediation bij scheiding. Hier is ook een zoekfunctie voor een mediator. Hello Mediator is een collectief van geregistreerde  mediators in Nederland, waaronder veel scheidingsmediators. Belangrijk is dat jullie je allebei goed voelen bij degene die jullie kiezen.

WAT moet er geregeld worden? 100 vragen gaan er door je hoofd! Terwijl jouw partner nog moet wennen aan het idee en erg emotioneel is, wil jij vooruit: het kan maar zo snel mogelijk geregeld zijn, dan kan ieder zijn/haar eigen leven weer gaan opbouwen. Is dat zo?

  • Je laat je partner weten dat je wil scheiden. Dit wordt wel de scheidingsmelding genoemd, en is een belangrijk startpunt. Neem de tijd om uit te leggen waarom je wilt scheiden en geef de ander de tijd om dit enigszins te verwerken. Respecteer dat ieder zijn eigen beleving heeft van wat er speelt.
  • Bij het beëindigen van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap heb je een professional nodig die je door dit proces loodst en de scheiding bij de Rechtbank aanvraagt. Als je samenwoont, met of zonder overeenkomst, moeten jullie bij beëindiging van de relatie samen afspraken maken over de afwikkeling.
  • Hebben jullie kinderen dan moet er een ouderschapsplan komen. Jullie kunnen samen een format invullen, daar zijn er veel van te vinden op internet. Een valkuil hierbij is dat jullie de afspraken (te) snel invullen, omdat je er van af wilt, en later ontdekt dat de uitvoering niet lekker verloopt. Een mediator kan jullie helpen hierover na te denken en samen te overleggen, en de communicatie in goede banen te leiden.
  • Kinderalimentatie vormt een onderdeel van het ouderschapsplan. Deze moet berekend worden en jullie kunnen samen keuzes maken voor de uitgangspunten.
  • Als er draagkracht overblijft, kan er ook partneralimentatie berekend worden.
  • Heb je een eigen zaak of eigen huis dan moet er financieel van alles geregeld worden. Dat kan betekenen dat er een of meerdere externe deskundigen ingeschakeld moeten worden.
  • Als er sprake is van pensioenopbouw is voorlichting van belang om keuzes te maken in of en hoe dit verdeeld kan worden.

Bij al deze onderwerpen kan een mediator het proces begeleiden zodat jullie verantwoorde en gelijkwaardige keuzes kunnen maken. Bij geregistreerde mediators gelden kwaliteitseisen en gedragsregels, zodat je er van uit kunt gaan dat deze vakkundig te werk gaan. En … goed werk heeft tijd nodig! In mijn praktijk melden zich soms mensen die een tijd geleden in 3 weken hun scheiding en ouderschapsplan geregeld hebben, maar achteraf spijt hebben van bepaalde beslissingen. Graag help ik mensen zodanig dat de emoties naderhand niet storend opvlammen en dat de oplossingen duurzaam zijn!

 

Joland Widdershoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons