Scheiden met een koopwoning: Wat je moet weten
Als je gaat scheiden en jullie hebben samen een koopwoning en hypotheek, dan komt er veel op je af. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de mogelijke scenario’s en gevolgen, zodat je samen de beste keuze kunt maken voor jullie situatie. Hieronder vind je een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden.
Hypotheek
Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor soort hypotheek jullie hebben. Is het een annuïteitenhypotheek, lineaire hypotheek of een andere vorm? En wat zijn de voorwaarden van de hypotheek? Dit kan namelijk invloed hebben op de mogelijkheden bij scheiding.
Bij een scheiding zijn er verschillende opties voor de woning en hypotheek:
- Verkopen van de woning
Als jullie besluiten om de woning te verkopen, dan wordt de hypotheek afgelost met de opbrengst van de verkoop. Als er sprake is van overwaarde, dan wordt deze verdeeld tussen jullie beiden. Bij onderwaarde moeten jullie beiden een deel van de restschuld betalen.
- Eén van jullie blijft in de woning wonen
Als één van jullie in de woning wil blijven wonen, dan moet deze persoon de hypotheek overnemen. Dit betekent dat deze persoon de maandelijkse hypotheeklasten en eventuele aflossingen alleen moet kunnen dragen. De bank moet hiervoor toestemming geven en er moet een nieuwe hypotheekakte opgesteld worden. Hierbij moet ook rekening gehouden worden met de partneralimentatie.
- Samen eigenaar blijven
Het is ook mogelijk om samen eigenaar van de woning te blijven. In dit geval moeten jullie afspraken maken over wie er in de woning blijft wonen en hoe de kosten verdeeld worden. Ook hierbij moet rekening gehouden worden met de partneralimentatie.
mediation
Het is verstandig om een mediator in te schakelen om jullie te begeleiden bij de scheiding en het maken van afspraken over de woning en hypotheek. Zij kunnen jullie ook adviseren over de mogelijkheden en gevolgen in jullie specifieke situatie.
Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de belastingtechnische gevolgen van de scheiding en de verdeling van de hypotheekrenteaftrek. Ook hierbij kan een mediator helpen.
Kortom, bij een scheiding met een koopwoning en hypotheek komt er veel op je af. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de mogelijkheden en gevolgen, zodat je samen de beste keuze kunt maken voor jullie situatie.