Neven En Nichtendag
24 juli Neven en Nichtendag, een dag om stil te staan bij je neven en nichtjes
Als je ouders uit elkaar gaan, wat betekent dit voor jouw band met neefjes en nichtjes? Zie je ze misschien veel minder vaak, of zelfs nooit meer, en wat betekent dat voor jou? Het belang hiervan wordt in de meeste ouderschapsplannen onderbelicht. Familiemediator Rachel Schulte, die zelf ervaring heeft met dit onderwerp, wil dit graag verbeteren en vertelt ook waarom dit zo belangrijk voor haar is.
Aan wie denk jij?
De band met jouw neefjes en nichtjes kan net zo waardevol zijn als die met je broertjes of zusjes. Ze kunnen ook net zo irritant zijn overigens. Maar ergens hebben jullie dezelfde oorsprong, dus er kunnen gelijkenissen zijn, dezelfde voorkeur of afkeur van iets, uiterlijke overeenkomsten en gedeelde herinneringen. Het kunnen de kinderen van je broer of zus zijn of de kinderen van een oom of tante, noem maar op. Je kunt ze vaak zien, of af en toe of helemaal niet meer. Aan wie denk jij als je dit leest?
Ik denk als eerste aan de kinderen van mijn broers, die er al waren voordat ik zelf moeder werd. Ik voel(de) mij altijd een beetje hun (bonus)moeder. Leuke dingen met ze doen, oppassen en zo. En ook een beetje fantaseren of mijn kinderen er later ook zo uit zouden zien en me voornemen om later als moeder het een en ander precies zo of juist helemaal anders te doen.
Elkaar 25 jaar gemist
Met alleen maar broers miste ik ook wel eens een zus. Iemand van dezelfde generatie met wie je je kunt identificeren, iemand die op je lijkt en die je kunt vertrouwen. Wat je niet hebt, ga je soms wat romantiseren. Nu heb ik wel een paar nichten van ongeveer mijn leeftijd, maar de afgelopen 35 jaar hebben we helaas weinig tijd kunnen doorbrengen met elkaar. Op eentje na gelukkig! We zijn ongeveer even oud, lijken allebei op de kant van de familie waardoor we verbonden zijn en kunnen het ook leuk met elkaar vinden. Toen we nog heel jong waren, klikte het al tussen ons. Maar helaas, door een scheiding hebben we elkaar ongeveer 25 jaar niet kunnen zien. Ik vraag me geregeld af hoe het geweest zou zijn als we elkaar die 25 jaar niet hadden hoeven missen. Diezelfde scheiding is voor mij zelfs een van de redenen geweest om mediator bij scheidingen te worden.
Hoe maak je afspraken over andere familieleden?
Als je kijkt naar alle dingen waarover je afspraken moet maken bij een scheiding, dan is dat best veel, zelfs als er geen kinderen zijn. Maar ouders die gaan scheiden moeten nog veel meer regelen. Zij moeten ook afspraken maken over belangrijke onderwerpen met betrekking tot de kinderen. En weet je waar vaak dan geen aandacht voor is? Voor een plek van de andere familieleden in het leven van de kinderen. Sterker nog, in een doorsnee ouderschapsplan worden daar slechts 2 regels aan gewijd. Het ziet er vaak zo uit:
Artikel – Andere familieleden Artikel .1 De ene ouder zal contact tussen de kinderen en de familieleden van de andere ouder niet in de weg staan. Artikel .2 Na overlijden van een van de ouders zal de andere ouder zich inzetten om de band tussen de familie van de overleden ouder en het kind / de kinderen intact laten en zoveel mogelijk bevorderen. |
Dat zou beter en completer kunnen, en het is misschien wel een mooie taak voor mediators om daar gezamenlijk een uitgebreidere paragraaf voor te bedenken. Zelf dacht ik om te beginnen aan het volgende:
Artikel – Andere familieleden Artikel .1 De in dit artikel genoemde familieleden spelen een rol in het leven van onze kinderen: opa:, oma:, oom:, tante:, nichtje: en neef: (en dan hun namen)Het contact bestaat uit de volgende momenten, activiteiten, etc.: (en dan een beschrijving daarvan)Ouders zijn zich ervan bewust dat de scheiding de familiebanden wel zou kúnnen beïnvloeden, maar zijn van mening dat de scheiding de familiebanden niet te veel zou mógen beïnvloeden. Beide ouders zullen daarom in ieder geval het contact tussen de kinderen en die familieleden niet in de weg staan. Zij zullen zich ook zo veel als mogelijk inspannen om die contacten te bevorderen en zullen dat op de volgende manier steunen en/of stimuleren: (en dan een uitwerking daarvan)
Artikel .2 |
Misschien ben jij je nu wel een stuk bewuster geworden van de contacten tussen jouw kind(eren) en de nichtjes en neefjes, ooms en tantes. Maar ook die van jouzelf. En misschien rolt er wel een leuke uitnodiging uit voor de nichten- en nevendag op 24 juli.
Mocht je te maken krijgen met een scheiding of een andere situatie waarbij een ouderschapsplan nodig is, denk dan aan een van onze Hello Mediators. Wij denken verder dan de standaardbepalingen.
Deze blog is geschreven door onze familiemediator Rachel Schulte uit Haarlem
Blijft toch elke keer weer leuk om je eigen blog terug te zien 😊