Mag Ik Niets Over Mijn Scheidingsmediation Delen Met Mijn Vrienden Of Familie?
Mediation kent een aantal regels. Zo kun je alleen vrijwillig aan mediation deelnemen. De mediator moet neutraal en onpartijdig zijn. En alles wat jullie vertellen bij de mediation is vertrouwelijk.
Maar houdt dat dan in dat je niets mag vertellen aan je vrienden? Aan je beste vriendin? Aan je moeder? En waarom dan eigenlijk niet?
Nienke Pleket is mediator, relatiecoach en stiefcoach. In haar praktijk Relatiewerk Zeewolde krijgt ze regelmatig vragen over de vertrouwelijkheid van mediation.
Waarom is mediation eigenlijk vertrouwelijk?
De reden dat de mediationsessies vertrouwelijk zijn, is zodat je weet dat je vrijuit kan praten. Wat je zegt komt niet op straat te liggen, wordt niet besproken op het werk of met de buren. En dit geldt natuurlijk zowel voor jullie als deelnemers, als voor de mediator.
Ook kan wat je zegt niet tegen je worden gebruikt. Stel dus dat je er in mediation niet uitkomt, dan mag wat je gezegd hebt tijdens de mediation niet tegen je worden gebruikt in een rechtzaak die erna eventueel volgt. Jullie tekenen ook voor die vertrouwelijkheid op het moment dat je de mediationovereenkomst tekent. Alle reden dus om gewoon eerlijk te zijn over wat er speelt, wat je denkt en wat je voelt.
Dus dan ben ik open en eerlijk, en dan?
Als jullie allebei open en eerlijk zijn, en de mediator zorgt ervoor dat jullie elkaar ook echt horen, dan hoor je vaak nieuwe dingen. Dan blijken zaken vaak toch anders te liggen dan je dacht, gevoelens en redenaties toch anders te zijn dan je dacht. Ook de ander kan nu beter horen wat jij voelt en denkt en jou daardoor ook beter begrijpen. En als je elkaar beter begrijpt, dan ben je al een flinke stap in de goede richting.
Maar mag ik het dan echt met niemand delen?
Als je in echtscheiding ligt, is dat een heftige situatie. Het is logisch dat je dan ook je gevoelens, gedachtes en wat je meemaakt met iemand wil delen. Met een vriend of vriendin, met een ouder of een collega.
Vaak hebben allebei de partijen die behoefte wel. Het is dan mogelijk om af te spreken dat je het wel met iemand mag delen. Als je dat samen overeenkomt, is het mogelijk om het toch met iemand te delen. Je spreekt dan bijvoorbeeld af dat jij het met een vriend kan bespreken en de ander ook. Als jullie willen, kunnen ook deze personen tekenen voor vertrouwelijkheid.
Dat hoeft nog niet te betekenen dat jullie beiden echt alles vertellen wat besproken wordt. Je kunt bijvoorbeeld ook afspreken dat je alleen met iemand kan delen hoe het gaat (goed of moeizaam bijvoorbeeld) of hoe je je er zelf onder voelt, zonder in te gaan op de inhoud van de mediation. Het is verstandig dit samen goed af te spreken bij de eerste mediationsessie, voor je informatie gaat delen met elkaar. Dan weet je allebei wat de afspraken zijn en waar je aan toe bent.
Nog een kanttekening
De regel van de vertrouwelijkheid geldt wel alleen voor nieuwe informatie, die je niet op een andere manier zou kunnen weten. Komt er alleen informatie op tafel die je al weet, of die openbaar is, dan valt die informatie niet opeens onder de vertrouwelijkheid.
Een voorbeeld: vertelt je ex-partner tijdens de mediation dat hij vreemd is gegaan? Dan is dat vertrouwelijke informatie.
Wist je al dat hij vreemd was gegaan voor je de mediation in ging en hebben jullie het er tijdens de mediation ook over? Dan valt het feit dat hij vreemd is gegaan niet onder de vertrouwelijkheid, dit was immers al bekende informatie.
Pas op met wat je deelt en met wie
Maar zelfs als je samen hebt afgesproken dat jullie de inhoud van jullie gesprekken delen met iemand, is het raadzaam om op te passen met wat je deelt en met wie. Als je informatie deelt, komt daar natuurlijk ook een reactie op. Iemand kan vinden dat je niet de juiste afspraken maakt, niet voor jezelf opkomt. Of iemand vindt dat je het je ex-partner heel moeilijk moet maken ‘want zij wilde toch scheiden’ of ‘hij ging er toch met de secretaresse vandoor’. Je kunt dan gaan twijfelen aan hoe je zelf met de mediation omgaat.
Denk erom dat een mediation een gesprek is tussen jou en de ander. Niet tussen jou-plus-een-vriendin-van-jou en de-ander-en-een-familielid-van-hem/haar.
En natuurlijk is het soms goed om te horen dat je wel voor jezelf op mag komen. Maar blijf ook naar jezelf kijken; wat vind jij eerlijk en nodig? Bij welke afspraken heb je het idee dat jullie er allebei achter kunnen staan?
Want uiteindelijk is dat het idee van mediation; dat jullie beiden weggaan met het gevoel goede afspraken gemaakt te hebben. Niet met het gevoel dat één van jullie gewonnen heeft en één van jullie verloren.
Deze blog is geschreven door Nienke Pleket. Wil je meer informatie of heb je behoefte aan contact met een mediator naar aanleiding van het lezen van deze blog, vul dan het contactformulier in. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.