Lentekriebels En Vreemdgaan
Na een lange winter waarin corona het ons erg lastig maakte, gaat nu toch echt de lente beginnen! We kijken er allemaal naar uit om weer meer op pad te kunnen gaan, een terrasje te pakken en andere mensen te ontmoeten. Lentekriebels? Familiemediator Joland Widdershoven zet je graag aan het denken.
Zit je relatie in zwaar weer, dan is dat verlangen om er even uit te breken mogelijk nog sterker. Lentekriebels helpen je te ervaren dat er veel leuke, vlotte, sympathieke mensen rondlopen. Misschien maken die je nieuwsgierig, zeker als er oogcontact is en iemand je verleidelijk toelacht. Mocht je zelf niet op het idee komen, dan vind je op bushokjes en reclameborden en via radiospotjes al snel een uitnodiging om vreemd te gaan. Hoe aantrekkelijk is dan het idee van een ‘uitstapje’ met iemand die je een luchtige, lekkere en misschien wel lieve ervaring kan bieden! Even los van de sores van thuis …
Waar steek je je energie in?
Natuurlijk moet iedereen zijn of haar eigen route bepalen in het leven. Als familiemediators zien wij vaak vooral de negatieve gevolgen van vreemdgaan, maar het zou naïef zijn te denken dat dit nooit goed gaat of langdurig (meestal stiekem) naast een bestaande relatie doorgaat. Ook vrije relaties, waarin het openlijk gebeurt en bespreekbaar is, kunnen soms goed functioneren als er een ander in het spel is. Maar hoe je het ook vormgeeft, het is een gegeven dat een ‘slippertje’ of een tweede relatie vaak veel energie kost. Heb je daarnaast nog energie over om te vechten voor verbetering van je eerste relatie, als je merkt dat je bij een ander onbevangen blij kunt zijn en daar geen stress of frustraties ervaart?
(On)eerlijke concurrentie?
Je kunt je afvragen of het eerlijke concurrentie is met je eerste relatie. Vergelijk de partner met wie je je (gezins)leven deelt, je huishouden runt, (zieke) kinderen verzorgt, misschien ook (schoon)ouders ondersteunt, maar eens met die leuke persoon met wie je alleen fijne momenten deelt en op wie je misschien verliefd bent. Die vergelijking kan gemakkelijk uitpakken in het voordeel van de nieuwe ontmoeting. Ervaring leert dat het altijd inspanning vraagt om een langer durende relatie te onderhouden, en er kan nogal een verschil zijn in de verwachtingen van elkaar.
Zo kwam ik laatst in gesprek met een stel dat nog geen jaar geleden getrouwd was met een grootse bruiloft. Ze keken ’s avonds na hun drukke werk vooral veel Netflix samen en er werd nauwelijks gepraat, ook niet toen een van beiden niet meer blij was met hoe hun relatie verliep. En ja, er was intussen al iemand anders, met wie het veel beter klikte. Eigenlijk was de eerste partner daardoor al bij voorbaat kansloos. Degene die verliefd was, zag er niks in om nog samen in relatietherapie te gaan.
Anders omgaan met lentekriebels
Als je merkt dat je deze lente erg open staat voor een one-night-stand of vreemdgaan, dan kun je ook overwegen om eens energie te steken in de kwaliteit van je bestaande relatie. Maak eens extra tijd voor elkaar, verras je partner, trek iets leuks aan, doe de moeite die je wellicht ook zou doen voor een nieuw persoon. Neem ook eens de tijd om een open gesprek met elkaar te hebben. Dat kan moeilijk zijn, om allerlei redenen. Je kunt er dan voor kiezen om een neutraal persoon erbij te vragen, zoals een gezamenlijke goede vriend(in), een relatietherapeut, of een mediator. Het zal misschien niet gemakkelijk zijn om eerlijk te zijn en te delen wat je mist in je relatie. Je kunt ook iets te horen krijgen van je partner wat je niet wist, verwarrend of verhelderend. Probeer echt te luisteren naar de ander en niet meteen te reageren met “Ja, maar…”. Wees nieuwsgierig naar wat de ander ervaart. Bedenk nog eens samen wat er in het begin van jullie relatie zo leuk was!
Dit kan betekenen dat je door eerlijkheid het vertrouwen herstelt en dat jullie de brug weer kunnen slaan om dichter bij elkaar te komen. Dan komen die lentekriebels ook goed van pas!