Hello Mediator



Kun Je Als Werknemer Een Arbeidsmediator Inschakelen?

Arbeidsmediator Provincie Friesland

Geschreven door: Willemien van de Wouw, arbeidsmediator.

 

Als werknemer weet je heel goed wanneer de communicatie met je leidinggevende niet soepel verloopt, je met tegenzin naar je werk toe gaat. Sterker nog: Je kunt er doodongelukkig van worden! En dat is natuurlijk niet de bedoeling! Wist je dat jij als medewerker hier wat aan kunt doen? Jij kunt namelijk een arbeidsmediator inschakelen om dit probleem op te lossen. Willemien van de Wouw geeft je in deze blog een paar tips hoe je dit aan kunt kaarten bij jouw werkgever.

Er wordt vaak gedacht dat een arbeidsmediator alleen ingeschakeld kan worden door een leidinggevende of een HR- adviseur. Echter jij kunt dit zelf ook doen! Het is juist heel krachtig als jij deze eerste stap zet. Het zegt namelijk iets over jouw motivatie. Anders had je wel andere stappen ondernomen, zoals het inschakelen van een advocaat. Of je had de onprettige situatie waarin jij en je leidinggevende verkeren wel op zijn beloop gelaten. Ik ben van mening dat medewerkers nog te weinig initiatief nemen, waardoor het onnodig tot escalatie komt. Dus wil je er samen uitkomen en het niet laten escaleren? Trek dan op tijd aan de bel!

bellen arbeidsmediator

Angst en onwetendheid

Ik heb me regelmatig afgevraagd waarom zo weinig werknemers het initiatief nemen tot arbeidsmediation. Het antwoord is grofweg tweeledig:

  1. Onwetendheid, waar ik hierboven al even aan refereerde. Veel mensen weten simpelweg niet dat ze zelf het initiatief kunnen nemen.
  2. Angst om een beroep te doen op een derde. Vragen die hierbij spelen zijn: Wat zal mijn leidinggevende ervan vinden dat ik hulp heb ingeschakeld? Hoe ga ik dit vertellen? Wat als het verkeerd valt?

Tips om het gesprek aan te gaan met je leidinggevende

Vind je het lastig om het gesprek met je leidinggevende aan te gaan? Bereid je allereerst goed voor, zodat je voor jezelf helder hebt wat je wilt vertellen. Wees open en eerlijk. Zeg bijvoorbeeld dat je merkt dat je er samen niet uitkomt en dat je dit vervelend vindt. Dat je graag tot een oplossing wilt komen en dat je denkt dat een onafhankelijk persoon, zoals een mediator, jullie hierbij kan helpen. Wacht de reactie even af. Als je merkt dat je leidinggevende niet meteen wild enthousiast is, geef dan aan dat hij/zij het even kan laten bezinken. En maak meteen een vervolgafspraak om er een week later op terug te komen.

Soms is een vrijblijvend telefoontje al genoeg

Als jij je, als medewerker, tot mij of één van mijn collega’s richt, betekent dat lang niet altijd dat er een mediationtraject nodig is. Soms volstaat het inwinnen van informatie of advies waardoor je daarna zelf verder kunt. Bij verreweg de meeste arbeidsmediators kun je vrijblijvend terecht voor advies. Maak daar dus gebruik van!

Denk jij dat arbeidsmediation voor jou de oplossing kan zijn of wil je vrijblijvend advies? Schroom dan niet en neem contact op met een arbeidsmediator bij jou in de buurt.

 

  • Vincent Rondwijk

    Ik geloof ook dat werknemers angstig zijn om om hulp te vragen, omdat je niet onzeker over wil komen. Daarnaast ben ik het ermee eens dat het een krachtige zet is wanneer je als werknemer de eerste stap neemt. Zo laat je zien dat je oplossingsgericht te werk gaat en een goede arbeidsrelatie belangrijk vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons