Hello Mediator



Ik Wil Scheiden, Waar Heb Ik Recht Op?

Ik Wil Scheiden, Waar Heb Ik Recht Op?

Wat je “moet” regelen bij een scheiding en wat hierbij je rechten zijn, hangt af van je persoonlijke situatie. De onderstaande checklist helpt je bij het (opnieuw) organiseren van je geldzaken en geeft je een overzicht van je rechten. Het is belangrijk om allereerst (samen) na te gaan wat er aan afspraken is vastgelegd voor of tijdens jullie relatie. Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn er veel zaken wettelijk geregeld als je gaat scheiden. Dit is dan het uitgangspunt bij het maken van de onderlinge afspraken.

Hoe is jullie relatie wettelijk gezien geregeld?

Er is bij geregistreerd partnerschap en de meeste huwelijken sprake van gemeenschap van goederen. In dat geval heb je bij een scheiding in principe recht op de helft van het vermogen en de helft van het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen van je ex-partner. Ook ben je aansprakelijk voor de helft van de gezamenlijke schulden.

Bij samenwonen of een huwelijk op huwelijkse voorwaarden is er geen (volledige) gemeenschap van goederen. Onder huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract verstaan we de afspraken over de bezittingen en de schulden die voor of tijdens het huwelijk/relatie door de notaris voor jullie zijn vastgelegd. De huwelijkse voorwaarden (bij een huwelijk) of het samenlevingscontract (bij ongehuwd samenwonen) beschrijven in principe waar je recht op hebt bij een scheiding.

Hier kun je recht op hebben

Bij een scheiding/relatiebeëindiging kun je op het gebied van geldzaken recht hebben op:

  1. Kinder- en/of partneralimentatie
  2. Een deel van het pensioen van je ex-partner
  3. Een deel van de saldi van de gezamenlijke bankrekeningen, de belastingteruggaven over de periode van je huwelijk en je eigen spaargeld
  4. Toeslagen van de belastingdienst en andere financiële tegemoetkomingen van bijvoorbeeld de gemeente (zie ook www.berekenuwrecht.nl)
  5. Het (volledig) terugontvangen van tijdens de relatie ingebrachte erfenissen
  6. Ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheek van de koopwoning waarin je niet meer verblijft. Bij de notaris dient dan het eigendomsrecht voor de koopwoning te worden gewijzigd
  7. Behoud van lijfsieraden
  8. Onderlinge verdeling van de gezamenlijke schulden
  9. Er is voor beide ouders een recht op omgang met de kinderen die jullie samen hebben gekregen, tenzij de rechter anders bepaalt.

Samen afspraken maken

BELANGRIJK: ondanks de wettelijke regelingen is er de mogelijkheid om samen met je ex-partner over het bovenstaande onderling afspraken te maken of om eerder gemaakte afspraken te wijzigen ! Het samen afspraken maken draagt bij aan de verwerking van de relatiebeëindiging.  Een scheidings-/familiemediator kan jullie bij dit proces faciliteren. Tevens kan de familiemediator de gezamenlijke afspraken voor jullie schriftelijk vastleggen in een echtscheidingsconvenant of een vaststellingovereenkomst.

Miriam van Heijst-van der Lee is MfN en ADR-geregistreerd familiemediator, Pedagoog, Bijzonder Curator Jeugdzaken, KIES-Coach en KIES-Mediator.

Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons