Hoe Vertel Je Aan Je Partner Dat Je Wilt Scheiden?
Er is een tijd geweest dat je vrij tevreden was over je leven. Op het werk gaat alles goed, kinderen hebben mooie rapporten, je hebt ook al jaren een stabiele relatie. Toch merk je dat je sinds een tijdje minder lekker in je vel zit. Maar je kan er niet precies de vinger op leggen waar dit vandaan komt. Het zou kunnen dat je opmerkingen uit de omgeving krijgt dat je een korter lontje zou hebben, soms chagrijnig bent of juist erg afwezig. Waar het aan ligt kan je niet zeggen.
Misschien is het wel tijd voor verandering! Een andere baan, een huisdier of een verbouwing. Je overweegt misschien zelfs even om naar de huisarts te gaan want het zou ook een burn-out of iets lichamelijks kunnen zijn. Het gaat dan weer een tijdje goed, maar dan is de nieuwigheid van de verandering er af en zit je weer in dezelfde spreekwoordelijke put. Dan is er ineens een ruzie met je partner, en dan vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Het is de relatie. Niet zo zeer de relatie zelf, maar hoe jij je voelt in de relatie. Op het moment dat je dit door hebt moet je het aan de ander gaan vertellen. Waar moet je rekening mee houden?
Hoe pak je dit aan?
Ooit hebben jullie er samen voor gekozen om jullie leven met elkaar te delen. Uit respect voor de ander, en jullie relatie, zal je de boodschap dat je wilt gaan scheiden in een persoonlijk gesprek moeten overbrengen. Appjes, mailtjes of brieven zijn geschikt voor een hele hoop zaken, maar niet voor deze boodschap. De boodschap zelf is al pijnlijk genoeg. Wanneer je deze dan ook nog via een indirecte manier overbrengt zal dit niet alleen kwetsend zijn, maar kan dit ook woede en onbegrip veroorzaken.
Wat ga je vertellen?
Het belangrijkste is dat je duidelijk bent in de boodschap die je wilt overbrengen. Ga niet om de zaak heen draaien en dit op allerlei manieren proberen te verzachten. Als jij de keuze hebt gemaakt om uit elkaar te gaan laat je partner dan niet in de waan dat er nog een kans is dat het goed komt. Ook als er al een nieuwe partner in het spel is kan je hier het beste eerlijk over zijn. Wanneer dit later aan het licht komt kan dit het hele proces verstoren en een hoop woede en wantrouwen met zich meebrengen. Los nog van het verwerkingsproces van de ander.
Dit betekent niet dat het een zakelijk en emotieloos gesprek moet worden. Wees alleen wel eerlijk en houdt de boodschap bij jezelf. Het is niet de bedoeling om hier over en weer kritiek op elkaar te gaan uiten of elkaar verwijten te gaan maken. Maak dus duidelijk waarom het voor jóú beter is om uit elkaar te gaan.
Waar voor je het gesprek?
Het krijgen van en scheidingsboodschap is onplezierig. Je kunt hier rekening mee houden door een geschikt moment en een rustige plaats te kiezen. Kies een plek waar je ongestoord met elkaar in gesprek kunt gaan. Er kunnen best wel wat emoties loskomen dus kies bij voorkeur geen openbare plaats zoals een restaurant. Verstandig is om ook rekening te houden met het moment zelf. Het is voor de ontvanger van de scheidingsmelding prettig om de tijd te hebben om deze boodschap te laten bezinken. En misschien steun te zoeken bij vrienden of familie. Het weekend zou zich hiervoor beter lenen dan midden in een werkweek.
Waarom moet je dit goed aanpakken?
Het introductieverhaal bij dit artikel is aan de ene kant inleidend bedoeld, maar geeft tegelijkertijd ook ter inzage in het rouwproces. Op het moment dat je een ingrijpende gebeurtenis (zoals een scheiding) meemaakt doorloop je een rouwproces. Degene die de knoop heeft doorgehakt om te gaan scheiden is vaak al een stuk verder. De partner die deze boodschap net heeft gehoord staat nog aan het begin van het verwerkingsproces. Het is belangrijk om je dit te realiseren. Enerzijds omdat de scheidingsboodschap allerlei emoties met zich mee kan brengen. Het zal tijd nodig hebben om dit een plek te geven. Iets wat jij al wel hebt gedaan. Het is daarom verstandig om het starten van een scheidingstraject uit te stellen tot de ander hier ook klaar voor is, of in ieder geval de tijd heeft gehad om de boodschap te verwerken. Dit kan vaak enkele weken duren. Daarnaast kan de inhoud van de scheidingsmelding bepalen hoe de ander dit proces doorloopt. Is er nog veel onduidelijkheid, hoop of woede? Dan kan dat de verwerking enorm vertragen. Hoe pijnlijk het soms kan zijn, wees daarom altijd eerlijk richting de ander over de reden dat je wilt gaan scheiden.
Hoe beter de scheidingsmelding wordt gedaan, hoe groter de kans is dat je het scheidingstraject samen kunt doorlopen en er duurzame afspraken gemaakt worden. Een mediator is bij uitstek de aangewezen personen om jullie hier in te begeleiden.