Hello Mediator



Hoe Leer Je Neutraal Te Kijken Naar Je Ex?

Hoe Leer Je Neutraal Te Kijken Naar Je Ex?

Op een neutrale manier denken aan je ex? Is dat mogelijk? En zo ja, hoe doe je dat dan?

Eén van de redenen om aan het begin van de echtscheidingsmediation de oorzaken van de scheiding kenbaar te maken en te bespreken, maakt de kans op wederzijds begrip groter. Wanneer het lukt ‘de portie emotionele saus ‘ bespreekbaar te maken -bij een scheidingsmediator wordt er ruimte gegeven aan negatieve emoties/gevoelens- kan dit veel opluchting geven en biedt het ruimte om (voorlopige) afspraken te maken over alle aspecten van een scheiding, maar het belangrijkste voor veel ouders blijft toch; goede werkbare afspraken over de kinderen.

En dat lukt het beste wanneer je neutraal kan kijken naar je ex. Door je ex niet meer als ex-partner te zien maar als de andere ouder van jullie kind. Want dat blijft hij/zij namelijk de rest van jullie leven. Als partners kun je scheiden van elkaar, maar kinderen kunnen niet scheiden van hun ouders.

Relatie goed afsluiten

Door neutraal te –leren- kijken naar je ex kun je, als partners, de relatie goed afsluiten en staan er geen obstakels meer in de weg voor een nieuw begin. Bedenk echter wel dat er dan een waardevolle basis wordt gelegd waarin jullie beiden verder gaan als collega-ouders, wat voor jullie kinderen een uiterst plezierige ontwikkeling zal zijn.

Hoe begeleid je je kinderen bij veranderingen?

Al direct aan het begin van de scheiding verandert er veel in het leven van de kinderen. Ineens maakt papa of mama niet meer dagelijks deel uit van hun leven, misschien een ander huis, een andere school en een andere buurt. Hoe begeleid je je kinderen bij al deze veranderingen, zodat jullie kinderen zich zelfs de scheiding goed kunnen blijven ontwikkelen? Dat ze voelen en mogen ervaren dat ze onbelast van hun papa en mama mogen houden? Ook al wonen ze niet meer samen in een huis. Dat kan door regelmatig (al naar gelang hun leeftijd) te vragen hoe het met ze gaat en goed te luisteren naar wat ze je vertellen. Dit geldt natuurlijk voor beide ouders. Door je kinderen voldoende tijd en aandacht te schenken zorg je er voor dat ze zich bij beide ouders veilig voelen en zich daardoor goed kunnen blijven ontwikkelen.

3 tips hoe jullie met de scheiding om kunnen gaan

  1. Accepteer dat dit nu de nieuwe realiteit is. Je bent alleenstaande ouder geworden en dat biedt echt nieuwe perspectieven. Hij of zij zal altijd de ouder blijven van jullie kinderen. Daar kun je niks aan veranderen. Leer jullie kinderen dat het ook oké is dat er in beide huizen andere (opvoed)regels gelden dan ze voorheen gewend waren toen jullie nog samen waren. Het is waardevol voor kinderen dat zij andere dingen leren bij hun vader en hun moeder. Belangrijk is om als ouder je gedrag af te stemmen op de behoefte van je kind, en die behoefte kan bij iedere ouder ook weer verschillend zijn.
  2. Zet de pet van ex-partner af, en zet die van ouder op!! Dan merk je echt na enige tijd dat er veel verandert. Je kunt best boos zijn op je ex over wat er tussen jullie speelt of zich in het verleden heeft afgespeeld, maar dit zijn ook zaken die het ouderschap betreffen of beïnvloeden dus, heb je vertrouwen in het ouderschap van de andere ouder? Gun je het de andere ouder “opvoedfoutjes” te kunnen maken? Waarschijnlijk betrap je jezelf ook wel eens op een niet zo handig uitgepakte opvoedregel…
  3. Maak jezelf niet meer verantwoordelijk voor het gedrag van de andere ouder en laat los. Je kunt de ander nu eenmaal niet veranderen. Misschien heb je dat tijdens de relatie al vaak genoeg geprobeerd en ben je erachter gekomen dat het veranderen van de ander niet jouw taak is. Besef dat ook al is jullie partnerrelatie gestopt het ouderschap door blijft lopen. Als alleenstaande ouder moet je verder met de kinderen, maar realiseer je wel dat jullie kinderen rekening moeten blijven houden met beide ouders. Dus richt je op jezelf; wat goed is voor jou is ook goed voor jullie kinderen.

Wil je nog meer tips of adviezen over dit onderwerp? Neem dan contact op met één van onze mediators.

 

  • Marie

    Bedankt voor het delen van deze tips over scheiden. Het lijkt mij vooral lastig om kinderen goed te begeleiden en voor te bereiden op de veranderingen. Goede communicatie blijft natuurlijk belangrijk. Ook het maken van afspraken lijkt mij goed voor alle partijen.

  • bernadettek

    Dat is het zeker Marie en daar zetten wij ons dan ook graag voor in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons