Hello Mediator



Heb Ik Een Conflict Of Heeft Het Conflict Mij?

Heb ik een conflict of heeft het conflict mij?

Heb ik een conflict of heeft het conflict mij?

Onenigheid kan je leven behoorlijk vergallen, echt verpesten. Het kan je de hele dag bezighouden, je slapeloze nachten bezorgen en je humeur negatief beïnvloeden. Het goede nieuws is dat je zelf de regie kunt terugnemen, waardoor je minder in beslag genomen wordt door het conflict. Mediator Patries Baijer vertelt hoe een meningsverschil tot een conflict kan escaleren, en hoe je zelf de regie kunt houden of terugpakken.

 

De dynamiek van het conflict

Een mooi hulpmiddel om de dynamiek van conflicten te begrijpen en te hanteren is de zogenaamde escalatieladder van Friedrich Glasl, een Oostenrijkse politicoloog en antroposoof, die tussen 1966 en 1985 in Nederland woonde. Glasl legt de verschillende fasen van een conflict als volgt uit.

In het begin kun je nog goed onderscheid maken tussen jezelf en de ander en het meningsverschil dat je met elkaar hebt. Je probeert nog elkaar ergens te vinden en de persoonlijke relatie te behouden. Naarmate het meningsverschil zich ontwikkelt tot een conflict, wordt het steeds moeilijker de persoonlijke relatie los te zien van het inhoudelijke of zakelijke verschil. Geleidelijk aan wordt het ook lastiger om de controle te bewaren. Als een bepaalde grens is overschreden, verlies je het overzicht en je eigen invloed op wat er verder gebeurt. Dan neemt de dynamiek van het conflict het over en voordat je het weet, zit je in een gevecht dat nooit voor beide partijen goed kan aflopen. Het is oorlog.

 

Samen de afgrond in?

Hoe weet je waar je staat en hoe je verder moet? Glasl vat dit samen met de vraag: “Heb ik een conflict of heeft het conflict mij?” In het laatste geval – het conflict heeft bezit van je genomen – kun je je niet meer terugtrekken uit de situatie. Je beeld van de ander wordt vervormd. Gedachten blijven je achtervolgen, emoties nemen bezit van je.

In een conflictsituatie is altijd sprake van elkaar wederzijds aansteken. Waar er twee vechten, hebben er twee schuld, luidt het gezegde en zo werkt het vaak wel, helaas. Maar in het eerste geval – je hebt een verschil van mening en je begint de hoop te verliezen dat je er samen uit kunt komen – zou je kunnen denken aan mediation.

 

Mediation: wacht er niet te lang mee!

In de illustratie hieronder zie je de verschillende stadia op de escalatieladder. In alle fasen vóór het moment van ‘dreigende vernietiging’ is mediation kansrijk. Zeker als je nog bovenaan de ladder staat, kan een enkel gesprek al volstaan om het (dreigende) conflict te laten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Escalatieladder Baijer Mediation

Simpel gezegd is er bij de drie onderste treden geen regie meer bij de betrokkenen in het conflict. Dan is mediation helaas een gepasseerd station. Voorkom dus dat je op die onderste treden belandt!

Het inschakelen van een onafhankelijke derde is een goede manier om zelf de regie te houden of te herpakken. En als extraatje krijg je nieuwe inzichten die je ook in andere situaties kunt inzetten!

 

TEGELTJESWIJSHEDEN

Het inschakelen van hulp is geen teken van zwakte.

Door de regie uit handen te geven, neem je de regie over.

Het resultaat is waardevoller dan de inspanning en de kosten.

Een luisterend oor, een meekijkend oog kan meer dan zinvol zijn.

 

Loop jij rond met zorgen over een onenigheid of een conflict?

Ik sta je graag bij om ervoor te zorgen dat jullie weer prettig samen verder kunnen!

Vaak is er een mogelijkheid tot kostenverlaging dankzij een toevoeging via de Raad voor Rechtsbijstand.

 

Patries Baijer | 06 28 20 27 24 | www.baijer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Chat met ons