Conflicten op school
Mediation in het onderwijs
Scholen zijn van nature een maalstroom van tegenstrijdige ideeën, interesses en problemen. Dit kan gezond, dynamisch en creatief zijn als het een continu onderzoek naar de manier waarop de school functioneert mogelijk maakt. Het kan echter ook aanleiding geven tot geschillen, die de potentie hebben om bitter en verankerd te raken.
Negatieve impact op scholengemeenschap
Veel geschillen die ontstaan worden naar tevredenheid opgelost, maar dit is niet in alle gevallen waar. Als een conflict niet snel en bevredigend wordt opgelost, kan het giftig worden en een diepgaande negatieve impact hebben op de hele schoolgemeenschap.
Kind centraal
Het kind staat centraal bij zowel de ouders, als bij een school. Ze willen allebei het beste voor een kind. Helaas komt het voor dat de ouders en de school het niet met elkaar eens zijn. Zo kan het voor komen dat ouders vermoeden dat hun kind niet genoeg uitgedaagd wordt in de klas, maar dat een leraar deze mening niet deelt. Deze meningsverschillen kunnen uitlopen tot grote conflicten.
Als school en ouders deze conflicten niet samen op kunnen lossen, kan dit leiden tot een onprettige en onveilige sfeer voor het kind. En de gevoelens van het kind zijn het aller belangrijkste.
Als school en ouder al verschillende keren contact met elkaar hebben gehad maar de gesprekken leveren niet het gewenste resultaat op, is mediation een optie. Een mediator kan de gesprekken leiden en zorgt voor een doelgericht gesprek, met het welzijn van de leerling/het kind als doel. De mediator is neutraal en kan zo inzicht geven aan de andere partij, door de juiste vragen te stellen.
Frustratie
Een conflict met een school kan veel frustratie opleveren, of het nou voor uzelf is of voor uw kind. Mediation kan ervoor zorgen dat het conflict niet groter wordt en iedereen weer veilig en vertrouwd naar school kan gaan.