Dag Van De Zandkastelen
“Een kind is heerlijk met een emmer en een schepje bezig op het strand. Een prachtig kasteel wordt er gemaakt. Dan komt de zee dichterbij en spoelt alles weg! Het hele kasteel stort in. Je begint weer opnieuw te bouwen. Het wordt weer een mooi kasteel, maar wel anders dan het eerste”.
De metafoor van het zandkasteel raakt de essentie van wat een scheiding voor kinderen kan betekenen. Alles wat vertrouwd was, gaat ineens veranderen. Er zal weer gebouwd moeten worden aan een nieuwe toekomst.
Als ouders gaan scheiden, scheiden de kinderen mee!
- Alles wat vertrouwd was, gaat ineens veranderen.
- Kinderen vragen zich af wat er nu allemaal gaat gebeuren.
- Kinderen ervaren spanning, onzekerheid, verdriet en soms ook schaamte.
- Kinderen worstelen met vragen die ze niet durven of kunnen stellen aan hun ouders.
- Kinderen voelen zich vaak heen en weer geslingerd tussen hun eigen verdriet en het verdriet van hun ouders.
- Jonge kinderen reageren vaak angstig, oudere kinderen voelen zich vaak onbegrepen.
Zandkastelenprogramma
Het Zandkastelenprogramma van grondlegger Gary Neuman is een preventief programma. Het heeft als doel problemen die uit een scheiding kunnen voortvloeien, te voorkomen of te verminderen, bijvoorbeeld miscommunicatie tussen ouders en kinderen, en kinderen te helpen bij de verwerking van de scheiding. Het programma omvat een bijeenkomst voor ouders en een workshop voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 17 jaar.
In de ouderbijeenkomst krijgen de ouders informatie over de algemene ontwikkeling van hun kinderen. Ook wordt ingegaan op wat een scheiding voor kinderen van deze leeftijd betekent en hoe je je kind hierin kunt ondersteunen.
Workshop voor kinderen
Vervolgens is er een workshop van 3 uur voor de kinderen. Centraal staat het uiten van gevoelens, het vergroten van het probleemoplossend vermogen, het verkrijgen van inzicht in de scheiding en de huidige werkelijkheid en het herkennen van eigen kracht en kwaliteiten. De workshop bestaat uit verschillende onderdelen waarbij kinderen creatief aan de slag gaan en ook met elkaar in gesprek gaan over de scheiding. Wat in ieder geval aan bod komt in de workshop is:
- Een scheiding is nooit de schuld van een kind.
- Ook al woont vader of moeder ergens anders en ziet een kind hem of haar minder of zelfs helemaal niet, het blijft altijd zijn vader of moeder.
- Ieder mens maakt fouten; ook ouders maken fouten.
- Ouders blijven van hun kinderen houden.
- De meeste ouders komen niet weer bij elkaar.
De workshop wordt afgesloten met een presentatie van de kinderen voor de ouders. In de presentatie geven de kinderen aan waar de ouders tijdens en na de scheiding rekening mee kunnen houden.
Het Zandkastelenprogramma is een bewezen methode die in Amerika al sinds 1994 wordt gebruikt. In Nederland is het programma erkend door het kwaliteitsregister jeugdhulpverlening (SKJ) en het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) en door de mediation registers MfN en ADR.