Boos, Bang, Blij, Bedroefd..
Ik spreek bij mediations regelmatig van de vier B’s: boos, bang, blij, bedroefd. Dit zijn de emoties die ik het vaakst tegenkom bij cliënten. En niets is wat het lijkt want iemand die ogenschijnlijk boos lijkt kan als dieperliggende emotie juist bang zijn. En iemand die bang is kan vooral heel bedroefd overkomen. Het mooie van mediation is dat er volop aandacht is voor deze vier B’s. Ook kijken we verder, wat ligt er aan deze reactie ten grondslag en stellen we de vraag achter de vraag? We willen graag de juiste ‘B’ boven tafel krijgen en dat verder uitdiepen. Behoefte zou de vijfde ‘B’ kunnen zijn want dat is wat zorgt dat we ons bang, boos, blij, bedroefd voelen. Worden we voorzien in onze behoeftes en in onze belangen?, een zesde belangrijke ‘B’
Scheiden
Elma ter Burg vertelt uit haar ervaring als familiemediator. Als familiemediator krijg je voornamelijk te maken met scheidingen en dan van alle soorten en maten. De ‘klassieke’ echtscheiding van een huwelijk maar ook steeds meer samenwoners die een punt achter hun relatie willen zetten en daarvoor naar de mediator gaan. Een hele positieve ontwikkeling want door naar een mediator te stappen kun je samen tot goede afspraken komen. De meeste cliënten in mijn praktijk, die willen scheiden, zijn niet in conflict met elkaar maar willen graag dat iemand met ze meedenkt en ze begeleidt tijdens hun scheidingstraject.
Narcisten en borderliners?
Regelmatig hoor ik mensen zeggen: ‘mijn (ex)man heeft narcistische trekken’ of ‘mijn vrouw heeft misschien wel borderline’. Hebben we hier echt te maken met mensen die aan deze, gecompliceerde, en niet te onderschatten, persoonlijkheidsstoornissen lijden? Met Google kunnen alle kenmerken die daarbij horen heel makkelijk worden opgezocht en dat kan leiden tot conclusies. Tijdens een scheiding ervaren mensen veel B’s en andere emoties. Mensen kunnen afvlakken, moeite hebben met het reguleren of het toelaten van emoties of er juist door overspoeld worden. Allemaal volkomen normaal in deze situatie. Het is fijn dat er een derde, neutrale en onafhankelijke persoon tijdens de gesprekken kan helpen met het in kaart brengen van dit proces. Wat gebeurt er met je? Hoe reageert de ander daarop? Welke wens zit er achter een eventueel verwijt?
Karakter
Karaktereigenschappen die (toekomstige) ex-partners ooit aantrekkelijk in elkaar vonden, kunnen tijdens de scheiding een bron van ergernis geworden. Het kan gaan van: ‘Ik vind het fijn dat hij vaak het initiatief neemt’ naar ‘Hij is zo dominant’ of van: ‘Ik vind het leuk dat ze zo spontaan is’ naar ‘Ik vind haar onvoorspelbaar en impulsief’ Elke karaktereigenschap heeft zijn kracht en valkuilen, alleen zitten mensen niet gewoon zo in elkaar? Heeft niet elk nadeel zijn voordeel zoals een groot voetballer ooit zei? Voor de mediator ligt hier een taak om dit samen met cliënten te gaan onderzoeken, zonder oordeel en uiteraard zonder diagnoses dat laten we liever aan de specialisten over. En wie toch meer over psychologie wil weten, er zijn vele boeken hierover geschreven een mooie laatste ‘B’
Deze blog is geschreven door Elma ter Burg. Wil je meer informatie of heb je behoefte aan contact met een mediator naar aanleiding van het lezen van deze blog, vul dan het contactformulier in. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.