5 Tips Voor Gescheiden Ouders Om Sinterklaasavond Te Vieren
Op 5 december vieren wij weer met onze gezinnen het heerlijk avondje van Sinterklaas. Uit volle borst zingen onze kinderen: “Het heerlijke avondje is gekomen, avondje van Sinterklaas! Vol verwachting klopt ons hart wie de koek krijgt wie de gard”, maar bij veel kinderen klopt het hart ook door de zenuwen: “Als ik bij papa ben, staat hij dan straks niet bij mama voor de deur met de cadeautjes?” “Weet Sinterklaas wel dat ik bij papa en mama woon?” of “Krijg ik nu ook twee keer cadeautjes van Sinterklaas?” “Vieren wij samen Sinterklaas?” of “Wat gaat papa dan doen als wij Sinterklaas vieren? Dan is papa alleen. Dat vind ik zielig”. Zoveel vragen en ideeën kunnen de kop opsteken bij de kinderen en dit kan voor spanningen rondom het Sinterklaasfeest zorgen. Hoe willen en hoe kunnen jullie hier als ouders mee omgaan? In deze blog geven wij jullie 5 tips, zodat jullie ervoor kunnen zorgen dat het voor jullie kinderen inderdaad een heerlijk avondje wordt!
Sinterklaasavond met gescheiden ouders
De eerste keer Sinterklaasavond na een scheiding, en dat geldt ook voor Kerst en Oud & Nieuw, is misschien wel het aller moeilijkste. Wat eerst een gezellig samen zijn was met het gezin, is nu totaal anders. Niet alleen voor de kinderen is dit moeilijk ook als ouder is het een heftige tijd. Juist in deze tijd komen herinneringen aan hoe het vroeger was naar boven en, misschien nog wel erger, gedachten aan hoe het had moeten en kunnen zijn. Je voelt je schuldig, machteloos en ellendig. En voor je het weet verander je, tijdens het bewonderen van een cadeautje dat je kindje van Sinterklaas heeft gekregen, van een blije vader of moeder opeens in een verdrietige vader of moeder. Hoe kun je dat voorkomen?
Tip 1 – Stel jullie kinderen centraal en gun elkaar het ouderschap
Stel jullie kinderen centraal, ook in het contact met je ex- partner. Probeer elkaar allereerst niet te zien als ex geliefden, maar als collega-ouders. Ook al is jullie liefdesrelatie voorbij, je blijft toch altijd samen de ouders van jullie kinderen. Gun elkaar dan ook dat ouderschap en gun de kinderen hun pleziertjes met hun ouders. Dit betekent dat je met overtuiging en doelbewust, actief de band van je kind met de andere ouder stimuleert. En door zo alle aandacht te verleggen op je kind en op je relatie als ‘team-papa en mama’ schuift jullie ex- partnerrelatie naar de achtergrond. En zo hoor het! Want het pijnlijke van “ex” zijn is vaak bron nummer één van onenigheid, stress en conflict. En daar zitten je kinderen totaal niet op te wachten. En jij zelf toch ook eigenlijk niet?
Tip 2 – Vraag hoe de kinderen Sinterklaas willen vieren
Tijdens de Sinterklaasviering doen beide ouders meestal zoveel mogelijk om het voor de kinderen zo prettig en “normaal” mogelijk te maken. Uiteindelijk kan niemand beter vertellen wat de kinderen hierin graag wensen en wat zij verwachten, dan zij zelf. Dus kijk naar jullie kind(eren), luister naar hen, vraag naar hun wensen. Daar komt het beste advies vandaan wat je als ouder kunt krijgen.
Tip 3 – Doe de voorbereiding in goed overleg en ruim op tijd
Het mooiste is om gelijk na de zomer met jullie kinderen om de tafel te gaan en de decembermaand te bespreken. Het kan een hele puzzel zijn met alle ‘belanghebbenden’: opa’s, oma’s, ex schoonouders, nieuwe schoonouders, nieuwe partners met kinderen (en omgangsregelingen), maar als jullie deze puzzel pas gaan leggen vlak voor de decembermaand, dan zal dit de feestdagenvreugde niet ten goede komen.
Begin ruim op tijd, zodat de feestdagen zoals Sinterklaas na de scheiding goed geregeld zijn. Zorg dat het duidelijk is bij wie de kinderen zijn met Sinterklaas, met Kerst en met Oud en Nieuw. Bespreek daarbij ook de details als ‘Wie gaat er met wie naar de intocht van Sinterklaas?’ ‘Hoe laat begint pakjesmiddag of -avond?’ ‘Wie zorgt er voor de surprise op school?’ ‘Wie maakt er iets voor het kerstdiner op school?’ et cetera.
Tip 4 – Maak een planning met aandacht voor rust en structuur
Het prettigste voor de kinderen, zeker als ze nog jong zijn, is als de periode van de feestdagen zoveel mogelijk wordt voortgezet zoals zij gewend zijn van voor de scheiding. Voor de kleintjes is rust zeer belangrijk; niet teveel wisseling en heen en weer gereis. Dit geeft enorm veel stress voor een kind en niemand wordt daar gelukkig van. Wat langere perioden bij iedere ouder kunnen verblijven, is voor kinderen erg prettig – misschien beide kerstdagen bij de ene ouder en beide dagen met oud en nieuw bij de andere ouder? En dan het volgende jaar omgewisseld.
Tip 5 – Geweldloze Communicatie: van verwijt naar verzoek
Wat enorm kan helpen in jouw manier van communiceren is om de regel van de geweldloze communicatie eigen te maken. Deze werkt als volgt:
Waarneming: In de waarneming neem je waar wat je ziet en hoort. Geweldloos communiceren betekent dat je hier geen interpretaties aan toevoegt. Je zegt dus precies wat je ziet. Bijvoorbeeld: “Het valt mij op dat jij alles rondom Sinterklaas regelt, zonder daarbij met mij in overleg te treden.” In plaats van: “Jij regelt alles rondom Sinterklaas zonder met mij te overleggen!”
Gevoelens: Vanuit jouw waarnemingen ga je naar jouw gevoelens. Hier beschrijf je wat jij in deze situatie voelt. Geweldloos betekent dat je dit niet verbindt met het gedrag van de ander. Bijvoorbeeld: “Ik voel me hierdoor niet betrokken.” In plaat van: “Ik voel dat jij mij er helemaal buiten houdt.”
Behoeften: Het hebben van positieve of negatieve gevoelens wordt veroorzaakt door het wel of niet vervullen van jouw behoeften. Geweldloos communiceren betekent dat je beseft dat jouw eigen behoefte de oorzaak is van jouw gevoel en niet het gedrag van de ander.
Verzoek Als laatste formuleer je wat je graag zou willen. Een verzoek is een positieve boodschap aan de ander. Positief betekent dat je aangeeft wat je wilt in plaats van wat je niet wilt.
Het model van geweldloze communicatie is ontwikkeld door Marshall Rosenberg. Zijn model is zo bekend omdat mensen het goed kunnen oefenen en in verschillende situaties kunnen toepassen.